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KMID : 0123420070120030352
대한지역사회영양학회지
2007년 12권 3호 p.352 ~ p.360

중·장년기 여성의 식사패턴과 골밀도간의 연관성 연구:한국인유전체역학조사사업 예방유전체 지역사회 코호트


The Association of Dietary Patterns with Bone Mineral Density in Middle-aged Women: A Cohort of Korean Genome Epidemiology Study

박선주 ( Park Seon-Joo ) - 질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터

안윤진 ( Ahn Youn-Jhin ) - 질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터
김효미 ( Kim Hyo-Mi ) - 질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터
주성은 ( Joo Seong-Eun ) - 질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터
오경수 ( Oh Kyung-Soo ) - 질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터
박찬 ( Park Chan ) - 질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터

Abstract

과거에는 식이와 질병과의 연관성을 파악하기 위하여 주로 특정 영양소나 식품의 섭취와 질병발생과의 관계를 연구 하였다. 그러나 이 방법은 영양소간의 복합적인 상호작용이나 누적된 영향 등을 고려하기에는 부적절하다(Hu 2002). 일반적으로 사람들은 다양한 식품으로 구성된 식사를 하기 때문에, 단일 영양소나 식품의 섭취와 질병과의 관계를 설명하는 것은 잘못된 연관성을 규명하게 될 수도 있기 때문이다 (Schwerin 등 1981; Pryer 등 2001). 식사패턴(dietary pattern) 연구는 이러한 제한점을 보안하기 위하여 각각의식품 또는 음식을 요인에 따라 상관성이 있는 것끼리 묶어 그 패턴에 따른 차이를 비교하는 방법으로(Hulshof 등 1992),
여러 가지 식품을 복합적으로 먹는 섭취 경향에 따라 대상자를 분류하여 식사패턴과 질환과의 관계를 규명할 수 있도록 해준다(Greenwood 등 2000)는 장점이 있다.
Several nutrients are known to affect bone mineral density (BMD). However, these nutrients are combined with food
intake and dietary patterns and little is known about the association of dietary patterns and BMD. The objective of
this study was to investigate the association of dietary patterns with BMD in Korea Genome Epidemiology Study
subjects. Among 2,884 women (40-69 yr) recruited at baseline study (2001), 861 subjects with BMD measurements
at baseline and a 4-year follow up study (2005) completed the semi-quantitative food frequency questionnaire. BMD
was measured by the Quantitative Ultrasound method. One hundred three food items were combined into 17 food groups
and 4 dietary patterns were identified by factor analysis. Cluster analysis using factor score classified each subject into
one of three dietary pattern groups named ‘Rice and kimchi eating’ (n = 617), ‘Contented eating’ (n = 124), and
‘Healthy and light eating’ (n = 120). The ‘Healthy and light eating’ group, characterized by higher intake of fruit,
vegetables, fish, milk and dairy products, and younger age, more exercise, higher education, and higher income than
other groups. The tibia BMD of the ‘Healthy and light eating’ group was higher than the other groups after adjusting
for the age. After the adjustment for the age BMI and exercise, the ‘Healthy and light eating’ group showed
significantly lower odds of tibia osteopenia/osteoporosis risk compared to the ‘Rice and kimchi eating’ group both at
the baseline [OR(95% CI) : 0.50(0.30-0.84)] and follow-up [OR(95% CI) : 0.59(0.36-0.97)] examinations. The dietary
pattern with low calorie and high intakes of fruit, vegetables, fish, milk and dairy products may have beneficial effects
on BMD in middle-aged women. (Korean J Community Nutrition 12(3) : 352~360, 2007)
KeyWords

osteopenia, osteoporosis risk, dietary pattern, bone mineral density
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