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KMID : 0354720070310030230
당뇨병
2007년 31권 3호 p.230 ~ p.235

쥐의 L6 골격근 배양세포에서 Lovastatin이 지방산 산화에 미치는 영향


Effects of Lovastatin on Free Fatty Acid Oxidation in Cultured L6 Rat Skeletal Muscle Cells

김동림 ( Kim Dong-Lim ) - 건국대학교 의학전문대학원 내과학교실

송기호 ( Song Kee-Ho ) - 건국대학교 의과대학 내과학교실
김해림 ( Kim Hae-Rim ) - 건국대학교 의학전문대학원 내과학교실
김숙경 ( Kim Suk-Kyeong ) - 건국대학교 의학전문대학원 내과학교실

Abstract

연구배경: Statin이 혈당을 감소시키고 인슐린저항성을 개선시킨다고 보고되었다. 본 연구는 statin이 인슐린저항성
의 주 조직인 골격근에서 지방산의 산화에 어떤 영향을 미치는지를 알아보고자 하였다.

방법: 쥐 골격근 세포인 L6 골격근세포를 배양하여 분화후 lovastatin (0, 1, 5, 20 μM)을 배지에 첨가하고 24시간
또는 48시간 후, [9,10-3H] palmitate를 이용하여 지방산 산화를 측정하였다. 또한 각 약물 농도에 따른 세포 단백량을 측정하였다.

결과: Lovastatin을 처리 후 palmitate의 산화는 lovastatin 1 μM 농도부터 대조군에 비해 유의하게 증가하였고, 약물
농도가 증가할수록 지방산 산화도 증가하였다(24 hr, 1 μM 119.2 ± 11.9% of control, 5 μM 140.9 ± 8.1%, 20 μM 150 ± 5%, P = 0.05 vs control, respectively 48 hr, 1 μM 120.9 ± 14.5%, 5 μM 176.6 ± 28.2%, 20 μM 196.0 ± 19.9 %, P < 0.01 vs control, respectively). 이런 반응은 24 시간군과 48시간군 모두에서 비슷하였고, lovastatin 20 μM 처리 시 48시간군에서 24시간군에 비해 통계적으로 유의하게 증가하였다(P < 0.01). L6 골격근 배양 세포에서 lovastatin은 농도 및 시간에 비례하여 세포의 총 단백량을
감소시켰다(24 hr: 1 μM 89.2 ± 6.1% of control, 5 μM 79.3 ± 7.6%, 20 μM 65.4 ± 4.2%, P = 0.05 vs control, respectively, 48 hr: 1 μM 81.7 ± 5.1%, 5 μM 58.6 ± 11.9.2%, 20 μM 48.1 ± 6.9%, P < 0.01 vs control, respectively).

결론: Lovastatin은 쥐의 L6 골격근 배양 세포에서 지방산 산화를 증가시켰다. 골격근 세포에서의 지방산 산화의
증가가 lovastatin이 인슐린저항성을 호전시키는 하나의 기전일 가능성을 시사한다.
Background: Recent clinical studies suggest that statins improve insulin resistance and glucose metabolism
in patients with metabolic syndrome and type 2 diabetes. To evaluate the possible mechanism of this action, we measured free fatty acid oxidation in cultured L6 rat skeletal muscle cell line.

Methods: Cultured L6 myotubes were treated with or without lovastatin (1, 5, 20 μM) for 24 hours or 48 hours and palmitate oxidation was measured. We also measured protein concentration of the cells.

Results: Lovastain increased palmitate oxidation in dose and time dependent manner in L6 myotubes (24 hr;
1 μM 119.2 ± 11.9% of control, 5 μM 140.9 ± 8.1%, 20 μM 150 ± 5%, P = 0.05 vs control, respectively, 48 hr 1 μM 120.9 ± 14.5%, 5 μM 176.6 ± 28.2%, 20 μM 196.0 ± 19.9%, P < 0.01 vs control, respectively). However, lovastatin decreased total cellular protein (24 hr: 1 μM 89.2 ± 6.1% of control, 5 μM 79.3 ± 7.6%, 20 μM 65.4 ± 4.2%, P = 0.05 vs control, respectively, 48 hr: 1 μM 81.7 ± 5.1%, 5 μM 58.6 ± 11.9%, 20 μM 48.1 ± 6.9%, P < 0.01 vs control, respectively).

Conclusion: Lovastatin increased skeletal muscle free fatty acid oxidation in L6 rat skeletal muscle cells. This
would be one of the mechanisms which lovastatin improves insulin resistance.
KeyWords

Fatty acid oxidation, Skeletal muscle, Statins
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