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녹차폴리페놀에 노출된 Salmonella typhimurium의 세포반응

Cellular Responses of Salmonella typhimurium Exposed to Green Tea Polyphenols

미생물학회지 2012년 48권 2호 p.87 ~ 92
최효경 ( Choi Hyo-Kyung ) - 순천향대학교 생명시스템학과

오계헌 ( Oh Kye-Heon ) - 순천향대학교 생명시스템학과

Abstract

이 연구의 목적은 국산 녹차(Camellia sinensis L.)에서 추출한 차폴리페놀(tea polyphenols, TPP)에 노출된 Salmonella typhimurium의 여러 가지 세포반응을 조사하는 것이다. TPP는 S. typhimurium에 대하여 투여량에 비례한 살균효과를 보여주었다. TPP로 처리된 S. typhimurium 배양에서 세포막을 구성하는 포화 및 불포화 지방산은 조성에서 상당한 변화가 일어난 것으로 분석되었으며, 주사전자현미경 분석에서 아치사 농도의 TPP 로 처리된 세포는 세포표면에 구멍이 나고, 속이 움푹 패인 불규칙한 모양으로 관찰되었다. TPP에 노출된 S. typhimurium 배양의 수용성 단백질 부분에 대한 이차원 폴리아크릴아미드 젤 전기영동에서 16개의 단백질이 TPP 노출에 의해 증가하는 것이 확인되었다. 항산화 및 chaperons, 전사 및 결합단백질, 에너지 및 DNA 대사 등에 수반되는 단백질을 포함하는 이들 유도된 단백질은 MALDI-TOF를 사용한 peptide mass fingerprinting에 의해 동정되었다. 이들 결과는 S. typhimurium에 대한 TPP 유도 스트레스와 세포독성의 기작을 이해하는데 중요한 단서를 제공할 수 있다.

The purpose of this study was to examine the cellular response of Salmonella typhimurium exposed to tea
polyphenols (TPP) extracted from Korean green tea (Camellia sinensis L.). TPP showed a dose-dependent
bactericidal effect on S. typhimurium. Analysis of cell membrane fatty acids of S. typhimurium cultures treated with
TPP identified unique changes in saturated and unsaturated fatty acids, while scanning electron microscopic analysis
demonstrated the presence of perforations and irregular rod forms with wrinkled surfaces in cells treated with TPP.
Two-dimensional polyacrylamide gel electrophoresis of soluble protein fractions from S. typhimurium cultures
showed 16 protein spots increased by TPP. These up-regulated proteins including proteins involved in antioxidants
and chaperons, transcript and binding proteins, energy and DNA metabolism were identified by peptide mass
fingerprinting using MALDI-TOF. These results provide clues for understanding the mechanism of TPP induced
stress and cytotoxicity on S. typhimurium.

키워드

cellular responses; green tea polyphenols; proteomic analysis; TPP
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