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자외선(UV)-B 조사에 의한 아위느타리버섯(Pleurotus eryngii var. ferulae) 자실체의 비타민 D2 함량 증가

Ultraviolet (UV)-B Irradiation Increased Vitamin D2 Contents in the Fruit Bodies of Pleurotus eryngii var. ferulae

미생물학회지 2013년 49권 2호 p.191 ~ 194
노재영 ( Rho Jae-Young ) - 단국대학교 생명과학부

박상돈 ( Park Sang-Don ) - 천안시 농업기술센타

Abstract

아위느타리버섯(P. eryngii var. ferulae)의 비타민 D2 (ergocalciferol) 함량 증강을 위하여 아위느타리버섯 자실체에 자외선(UV)-B파장(280?320 nm)을 조사하였다, 비타민 D2 (ergocalciferol)의 증가된 함유량은 HPLC (Waters 1525, USA) 분석으로 확인하였다. 비타민 D2 함량은 3분(21.6 KJ/m2) 처리시 3.5 μg/g, 5분(36 KJ/m2) 처리시 6.02 μg/g으로 자외선을 조사하지 않은 대조군 0.01 μg/g에 비교하여 높은 증가를 나타내었다. 이와 함께 큰느타리버섯(P. eryngii)은 대조군 0.09 μg/g, 3분 처리시 2.75 μg/g, 5분 처리시 5.21 μg/g으로 나타났다. 표고버섯(L. edodes)은 대조군 0.02 μg/g, 3분 처리시 3.02 μg/g, 5분 처리시 3.78 μg/g으로 나타났다. 느타리버섯(P. ostreatus)은 대조군 0.19 μg/g, 3분 처리시 9.63 μg/g, 5분 처리시 11.60 μg/g으로 나타났다. 느타리버섯(P. ostreatus)의 비타민 D2 함량이 아위느타리버섯, 큰느타리버섯과 표고버섯 보다 높았으나 비타민 D2 함량 증가율은 아위느타리버섯이 월등히 높았다.

The fresh fruit bodies of Pleurotus eryngii var. ferulae was irradiated with ultraviolet (UV)-B (280?320 nm) in order
to increase vitamin D2 contents, which was assayed using HPLC (Waters 1525, USA). The vitamin D2 contents were
3.5 μg/g after 3 min UV-B irradiation (21.6 KJ/m2) and 6.02 μg/g after 5 min UV-B irradiation (36 KJ/m2),respectively, which showed the significant increase considering the vitamin D2 content (0.01 μg/g) before UV-B irradiation. This increasing effect was confirmed also for other edible mushrooms; Pleurotus eryngii, from 0.09 μg/g to 2.75 μg/g (3 min) and 5.21 μg/g (5 min); Lentinus edodes, from 0.021 μg/g to 3.02 μg/g (3 min) and 3.78 μg/g (5 min); Pleurotus ostreatus, from 0.19 μg/g to 9.63 μg/g (3 min) and 11.6 μg/g (5 min). Although the original content of vitamin D2 was the highest in P. ostreatus, the extent of increase by UV irradiation was remarkably high in P. eryngii var. ferulae

키워드

Pleurotus eryngii var. ferulae; ergosterol; fruit bodies; mushrooms; ultraviolet (UV)-B; vitamin D2
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