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16SrRNA 기초 새송이 버섯(Pleurotus eryngii) 의 식용가능 부위 내생세균 군집 다양성

Molecular diversity of endobacterial communities in edible part of King oyster mushroom (Pleurotus eryngii) based on 16SrRNA

미생물학회지 2015년 51권 2호 p.148 ~ 155
이총규 ( Lee Choung-Kyu ) - 경남과학기술대학교 산림자원학과

모하메드 아지줄 하크 ( Md. Azizul Haque ) - 경남과학기술대학교 식품과학부
최병록 ( Choi Byoung-Rock ) - 사천시농업기술센터 미래농업과
이희율 ( Lee Hee-Yul ) - 경남과학기술대학교 식품과학부
황정은 ( Hwang Chung-Eun ) - 경남과학기술대학교 식품과학부
안민주 ( Ahn Min-Ju ) - 경남과학기술대학교 식품과학부
조계만 ( Cho Kye-man ) - 경남과학기술대학교 식품과학부

Abstract

세균 16S rRNA 유전자 특이 프라이머를 기초로 하여 중합 효소연쇄반응을 이용하여 Pleurvtus eryngii (큰느타리 버섯) 의 내부에 존재하는 세균의 다양성을 조사하였다. 세균 16S rRNA의 라이브러리는 버섯 갓(BC, body cap)와 줄기(BS, body stipe)로 구성하였다. BC 20 클론은 네 그룹으로 구별되었고 가장 큰 그룹은 Firmicutes (클론의 40%) 있었다. 그러나, BS 20 클론은 여섯 그룹으로 나뉘어졌고 가장 큰 그룹은 Actinobacteria (클론의 40%) 있었다. 전체 버섯 내에 존재하는 세균 그룹은 그람양성 세균(62.5%) 있었다.

The diversity of endobacteria in the edible part (cap and stipe) king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) was investigated using 16S rRNA sequence analysis. The bacterial 16S rRNA libraries were constructed from the body cap (BC) and the body stipe (BS) of the king oyster mushroom. The twenty sequenced BC clones were divided into four groups and the largest group was affiliated with the Firmicutes (40% of clones). While, the twenty sequenced BS clones could be divided into six groups and the largest group was affiliated with the Actinobacteria (40% of clones). The predominant bacterial family from both the cap and stipe of the mushroom was corresponded with the Gram positive bacteria (62.5%).

키워드

Pleurotus eryngii; 16S rRNA gene; bacteria diversity; endobacteria; phylogenetic tree
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KCI