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인간 피부 상재균과 병원성 세균에 대한 분리세균들의 항균활성

Antimicrobial activity of bacterial isolates against microbial residents on human skin and pathogenic bacteria

미생물학회지 2019년 55권 4호 p.385 ~ 391
이다솔 ( Lee Da-Sol ) - 강원대학교 생명과학과

송홍규 ( Song Hong-Gyu ) - 강원대학교 생명과학과

Abstract

화장품과 식품에서의 미생물 번식은 제품의 질을 떨어뜨릴뿐만 아니라 인간에 다양한 질병을 유발할 수 있다. 이 연구는다양한 인간 피부 상재균과 병원성 세균을 억제하는 분리 세균인 Burkholderia gladioli DS518, Streptomyces lienomycini DS620과 Paenibacillus elgii DS1515의 항균물질의 활성을 평가하는 것이다. 세 개의 균주는 대상 미생물에 35.3 mm까지의큰 저해 직경을 나타내었다. 세균 균주로부터의 항균물질의조추출물(단백질과 항생물질)은 대부분의 대상 미생물에 낮은 최소저해농도(< 1,250 μg/ml)와 함께 높은 효과를 나타내었다. 특히 DS620 균주의 항균물질은 Micrococcus luteus와Enterococcus faecalis에 대해 가장 낮은 MIC (0.0156~0.0625 μg/ml)를 나타내었다. 분리 균주의 항균물질들은 24시간 이내에 10 5 ~10 6 cells/ml의 대상 미생물을 완전히 사멸시키는 효과를 나타내었으며, 넓은 범위의 온도와 pH 및 요소와 계면활성제 존재 하에 안정된 활성을 나타내었다.

Propagation of microorganisms in cosmetics and foodstuffs not only deteriorates the quality of the products but also can cause various diseases in human. The aim of this study is to evaluate the antimicrobial activity of substances produced by isolated bacteria Burkholderia gladioli DS518, Streptomyces lienomycini DS620, and Paenibacillus elgii DS1515 against several microbial residents on human skin and pathogenic bacteria. Three strains showed large inhibition zone diameters up to 35.3 mm against target microorganisms in agar well diffusion assay.
Crude extracts of antimicrobial substances (proteins and antibiotics) from the bacterial cultures were highly effective against most target microbes with low minimum inhibitory concentration (MIC). Especially, antimicrobial substances from strain DS620 showed the lowest MIC of 0.0156~0.0625 μg/ml against Micrococcus luteus and Enterococcus faecalis strains. Antimicrobial substances of isolated bacteria completely killed 10 5 ~10 6 cells/ml of target microorganisms during 24 h, and they were stable at broad range of temperature and pH and in the presence of urea and surfactants.

키워드

antimicrobial activity; antimicrobial substances; pathogenic bacteria; skin microbes
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