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마늘즙 투여가 납중독 Rat에 미치는 효과를 N - Acetyl Penicillamine 해독 효과와 비교

Effect of Garlic Juice on Toxicity of Lead in Rat Compared with N - Acetyl Penicillamine Action

한국영양식량학회지 1996년 25권 1호 p.27 ~ 33
서화중 ( Seo Hwa-Jung ) - 조선대학교 식품영양학과

Abstract

납중독에 대한 마늘의 antidotic effect를 조사하기 위한 4주간의 실험에서, rat 체중 ㎏당 주(7일간) 1회 초산납 100㎎을 투여한 rat에 매일 마늘즙을 식이의 4%로 투여한 실험군(LG)과 초산납과 함께 중금속 해독제인 N-acetyl penicillamine을 매일 rat 체중 ㎏당 100㎎ 투여한 실험군(LP)의 체중 증가율 비교에서 초산납만을 투여한 실험군(L) 보다 LG군과 LP군 모두 유의성 있는 rat 성장율 개선 효과 (각각 + 13.3%과 + 22.3%)를 보였다. L군 rat의 외관과 해부검사에서는 장기들(위, 간장, 신장)의 병변(damage)이 매우 미미하게 관찰되었으나 혈액검사에서는 GOT, alkaline phosphatase, blood uric acid, blood urea nitrogen, creatinine, bilirubin 값이 유의적으로 증가하여 납중독에 의한 장기(organs) 특히 신장 기능의 현저한 장해를 보였다. 그러나 LG군은 이들 측정값이 L군 보다 유의성의 차로 낮은 값을 보여 LP군과 거의 비슷한 수준이었다. 특히 L군에서는 Pb 중독으로 인하여 hemoglobin량이 정상 이하(10.37g/dl)로 감소되었으나 LG군에서는 LP군에서와 같이 거의 정상(12.32g/dl)을 유지하였다. L군의 혈액, 간장 및 신장의 납 함량은 각각 0.281, 0.250, 0.403ppm으로 대조군 보다 매우 높았으나 LG군은 대조군에 가깝게 그리고 LP군과는 거의 같은 수준(각각 0.182, 0131, 0.253ppm)으로 낮아졌다. 이상의 실험 결과에서 마늘이 rat의 납중독에 마치는 효과를 N-acetyl penicillamine의 해독 효과와 비교할 때 마늘의 해독 효과라고 볼 수 있는 유의성있는 측정값들이 관찰되었다.

This research was conducted to investigate antidotic effects of garlic juice on lead poisoning in rats. The efficacy of garlic on detoxication of lead poisoning was compared with the action of N-acetyl penicillamine which is used clinically for heavy metal antidote. The experimental animal model consisted of 4 groups : the control group was fed only basal diet, another group(LG) was administered lead(100㎎/㎏, week) orally together with garlic juice(4% per daily diet), the third group(LP) was taken same amount of lead as LG group together with N-acetyl penicillamine (100㎎/㎏, daily), and the fourth group(L) was given only lead(100㎎/㎏, week). The experimental rat groups were tested for four weeks. The results were as follows. The increasing rate of body weight in LG group rats was improved to about 13.3% compared to control group L. In the biochemical studies, the Pb treated rats fed garlic juice showed lower value of serum GOT, alkaline phosphatase activity, uric acid, creatinine, blood bilirubin value compared with the L group. Concomitantly the hemoglobin value in whole blood was nearly restored to the normal in LG group. These tendencies were also similar to the LP group. Furthermore the Pb levels of blood, liver and kidney in Pb treated rats showed normal by the treatment of garlic. In conclusion, these results indicate that garlic may have an antidotic effect on lead poisoning in rat.

키워드

Garlic;lead toxicit;N-acetyl penicillamine
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