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Chitosan Coating이 계란의 저장중 품질에 미치는 영향

Effect of Chitosan Coating on Quality of Egg during Storage

한국영양식량학회지 1996년 25권 2호 p.288 ~ 293
이신호 ( Lee Shin-Ho ) - 대구가톨릭대학교 식품가공학과

노홍균 ( No Hong-Kyoon ) - 대구가톨릭대학교 식품공학과
정영희 ( Jeong Young-Hee ) - 대구가톨릭대학교 식품공학과

Abstract

Chitosan의 막형성능을 이용하여 계란의 저장성 증진 효과를 검토하기 위하여 세척란과 미세척란을 chitosan용액 1%와 2%를 이용하여 coating 처리하여 20℃에서 저장하면서 난중 감소율, yolk index, Haugh unit 및 유화력 등을 측정하여 대조구와 비교한 결과 난중 감소율은 chitosan 처리에 의해 저장 기간이 경과함에 따라 감소하는 경향을 나타내었다. Yolk index와 Haugh unit 측정결과 chitosan의 처리 효과는 p<0.05 수준에서 유의성이 인정되었다. 난황의 유화력은 저장 기간이 경과함에 따라 감소하였으며 chitosan 처리구는 대조구에 비해 완만하게 감소하였다. Chitosan coating의 농도별 처리는 계란의 저장중 무처리구에 비해 품질보존 효과가 점차 뚜렷하였으며, 미세척란 보다 세척란에서 더욱 뚜렷하였다.

Weight loss, yolk index, Haugh unit, and emulsifying capacity of egg were measured to evaluate the effect of chitosan coating on egg quality during storage at 20℃. Reduction ratio of egg weight was 7.04% for chitosan-uncoated egg, 6.46% for 1% chitosan-coated egg, and 5.43% for 2% chitosan-coated egg after 60 days storage, respectively. Yolk index and Haugh unit of chitosan-coated or -uncoated egg were significantly different. Emulsifying capacity of egg yolk was less decreased in chitosan-coated egg than in chitosan-uncoated egg during storage. It was also found that quality of chitosan-coated egg was much better than that of uncoated egg during storage at 20℃. Effect of chitosan coating on egg quality was more apparent in washed egg than in unwashed egg.

키워드

chitosan;Haugh unit;Yolk index;emulsifying capacity;egg quality
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