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솔잎(Pinus strobus) 추출물을 함유한 건강식품의 개발

Development of the Health Foods Containing the Extract from Pinus strobus Leave

한국영양식량학회지 1996년 25권 3호 p.379 ~ 383
이윤형 ( Lee Yoon-Hyung ) - 해태제과(주)

신용목 ( Shin Yong-Mock ) - 해태 Confectionary Co. Ltd
최용순 ( Choi Yong-Soon ) - 해태제과(주)
이상영 ( Lee Sang-Young ) - 해태제과(주)

Abstract

Pinus strobus 잎의 메탄올추출물을 건간식품의 소재로서 그 응용기능성을 평가하기 위하여, 추출물이 첨가된 쿠기, 캔디 및 츄잉껌에 대한 관능검사 및 동물실험을 행하였다. 쿠키, 캔디 및 츄잉껌은 각각 메탄올 추출물을 0.4%, 0.25%, 0.3% 함유하였으며, 제품은 해태제과에서 가공되었다. 가공된 제품에 대한 관능검사를 hedonic scale법을 이용하여 평가한 결과, 특히, 캔디 및 쿠키제품에 대한 메탄올추출물 첨가는 첨가하지 않은 제품에 비해 sensory perception 및 선호도를 높여 주었다. 동물실험에서, 10% 수준으로 추출물첨가 쿠키를 혼합한 사료를 2주간 닭에게 급식하였다. 대조군에 비하여 추출물을 첨가한 쿠키 혼합사료를 섭취한 닭은 대조군에 비하여 18% 낮은 혈청 콜레스테롤 농도를 유지하였다. 이러한 결과는 P. strobus 잎추출물은 혈청 콜레스테롤 농도를 저하시키기 위한 건강식품의 소재로서 유용한 자원임을 시사한다.

To evaluate the methanol extract from Pinus strobus leave as a possible ingredient of health food, the sensory analysis and an animal experiment were designed using cookie, candy or chewing gum containing the methanol extract. Cookie, candy and chewing gum which contained 0.4%, 0.25% and 0.3% of the methanol extract, respectively, were prepared by Haitai Confectionary Co.. Sensory analysis of the products was evaluated by hedonic scale. Our results indicated that the addition of the methanol extract to the products provides better sensory perception in hedonic score and higher preference number than control, especially in candy and cookie. In the animal experiment, the chickens fed diet containing 10% of the cookie powder for 2 weeks exhibited a reduction of the serum cholesterol level by 18%, compared with the chickens fed basal diet. This result suggested that the methanol extract from P. strobus leave contained a potential ingredient to reduce the concentration of serum cholesterol. Therefore, extract from Pinus strobus leaves can be used as an ingredient of health food.

키워드

Pinus strobus;sensory analysis;health food;cholesterol;chicken
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