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진생베리 아미노산 복합체로부터 분리한 펩타이드의 항염, 주름개선 효과

Anti-inflammatory and Wrinkle Improvement Effects of Peptides from Ginseng Berry Amino Acidic Complex

대한화장품학회지 2019년 45권 3호 p.299 ~ 306
강상문 ( Kang Sang-Moon ) - 에이앤펩(주) 기술연구소

박청 ( Park Chung ) - 대전대학교 생명과학부
박청 ( Park Chung ) - 대전대학교 생명과학부

Abstract

Ginseng berry(GB)는 진세노사이드Re를 함유하고 있으며, 항염, 피부 주름 완화의 기능을 가지고있다. 본 연구에서는 Ginseng berry 아미노산 복합체의 TLC 분획 fraction 1, 2, 4를 확인하고 HPLC로 분석하였으며, fraction 1의 LC/MASS 분석을 통해 peptide (AP-1)를 동정하였다. AP-1에 의한 NO 생성 억제 효과를조사하여 항염증 활성을 확인하였다. 또한 procollagen type I C-peptide (PIP) ELISA kit를 이용한 collagen 합성은 대조군 대비 50% 이상의 효과를 보였다. 이상의 결과로부터 진생베리 아미노산 복합체로부터 분리한펩타이드는 항염과 주름개선 효능을 가진다고 사료되며, 향후 항염 및 항노화 화장품 원료로서의 이용 가능성을 보였다.

Ginseng berry (GB) contains Ginsenoside Re and has anti-inflammatory and anti-wrinkle properties. In this study, TLC fractions 1, 2, and 4 of the ginseng berry amino acid complex were identified and analyzed by HPLC.
And identified a peptide (AP-1) by LC/MASS analysis of fraction 1. The anti-inflammatory activity was confirmed by investigating the inhibitory effect of AP-1 on NO production. In addition, collagen synthesis using procollagen type I C-peptide (PIP) ELISA kit was 50% higher effective than that of the control group. From these results, the peptide isolated from ginseng berry amino acid complex is considered to have anti-inflammatory and anti-wrinkle effect, and may be useful as an anti-inflammatory and anti-aging cosmetic raw material.

키워드

Ginseng berry; peptide; anti-inflammatory; wrinkle improvement; anti-aging
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