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Complete genome sequence of Enterococcus faecium strain DMEA02, a potential starter culture candidate for fermented soybean foods

Complete genome sequence of Enterococcus faecium strain DMEA02, a potential starter culture candidate for fermented soybean foods

미생물학회지 2020년 56권 1호 p.59 ~ 61
허소정, 이정숙, 이종훈, 정도원,
소속 상세정보
허소정 ( Heo So-Jeong ) - 동덕여자대학교 식품영양학과
이정숙 ( Lee Jung-Sug ) - 국민대학교 식품영양학과
이종훈 ( Lee Jong-Hoon ) - 경기대학교 식품생물공학과
정도원 ( Jeong Do-Won ) - 동덕여자대학교 식품영양학과

Abstract

메주로부터 Enterococcus faecium DMEA02를 분리하였다. GC 함량 38.29%, 2,742,551 bp 크기의 DMEA02 균주 유전체는 단일 환형 chromosome (2,573,925 bp)과 하나의 환형plasmid (168,626 bp)로 구성되어 있다. DMEA02 균주의 유전체로부터 8종의 항생물질(chloramphenicol, clindamycin, erythromycin, gentamicin, kanamycin, streptomycin, tetracycline, and vancomycin) 저항성, 바이오필름 및 용혈현상 관련 유전자가 확인되지 않았다. 이는 콩발효식품 제조용 종균으로 활용될 수 있는 안전성을 뒷받침하는 것으로 확인되었다.

Enterococcus faecium strain DMEA02 was isolated from meju, a traditional Korean fermented soybeans. The genome of strain DMEA02 is 2,742,551-bp long with a G + C content of 38.29% and it consists of a single circular 2,573,925-bp chromosome and a single circular 168,626-bp plasmid. No genes associated with resistance to eight antibiotics (chloramphenicol, clindamycin, erythromycin, gentamicin, kanamycin, streptomycin, tetracycline, and vancomycin), biofilm formation, or hemolysis were identified from the chromosome and plasmid of strain DMEA02. The obtained genetic information supports the safety of strain DMEA02 as a potential fermentation starter culture candidate for fermented soybean food productions.

키워드

Enterococcus faecium; meju; soybean fermentation; starter

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