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발효 종균 후보 Bacillus coagulans ASRS217의 유전체 염기서열

Complete genome sequence of Bacillus coagulans strain ASRS217, a potential food fermentation starter culture

미생물학회지 2020년 56권 3호 p.321 ~ 323
이정민, 허소정, 김윤수, 이종훈, 정도원,
소속 상세정보
이정민 ( Lee Jung-Min ) - Dongduk Women’s University Department of Food and Nutrition
허소정 ( Heo So-Jeong ) - Dongduk Women’s University Department of Food and Nutrition
김윤수 ( Kim Yoon-Su ) - Dongduk Women’s University Department of Food and Nutrition
이종훈 ( Lee Jong-Hoon ) - Kyonggi University Department of Food Science and Biotechnology
정도원 ( Jeong Do-Won ) - Dongduk Women’s University Department of Food and Nutrition

Abstract

볏집에서 분리한 Bacillus coagulans ASRS217 균주의 유전체를 분석한 결과 G + C 함량 46.47%, 약 3.5 Mb 크기의 단일 chromosome을 보유하고 있었다. ASRS217 균주의 유전체로부터 독성, 항생제 저항성, α-용혈소, 및 β-용혈소 관련 유전자는 확인되지 않았다. ASRS217 균주 유전체는 탄수화물과단백질을 이용할 수 있는 유전자를 보유하고 있었으며, 항균물질, 포자 생성 및 arginine deiminase pathway 관련 유전자를보유하고 있었다. 이는 ASRS217 균주가 안전한 발효식품 제조용 종균 및 프로바이오틱스로 활용될 수 있음을 제공한다.

The complete genome sequence of Bacillus coagulans strain ASRS217, isolated from rice straw, was determined. It contains a single circular 3,514,330-bp chromosome with a G + C content of 46.47%. The complete genome of strain ASRS217 does not possess any of genes for virulence, antibiotic-resistance, α- hemolysis, or β-hemolysis. ASRS217 genome harbor the genes for utilization of carbohydrate and protein. Also, ASRS217 genome possess the genes related to bacteriocin, spore-forming, and arginine deiminase pathway. This genomic information suggests that the strain ASRS217 is safe and suitable for use as a starter candidate in food fermentation as well as a probiotic strain.

키워드

Bacillus coagulans; genome; probiotic; starter

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