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저소득 재가노인의 식생활 보장에 관한 연구: 서울시 저소득 어르신 식사배달사업을 중심으로

A Study on the Food Security for Low-income Older Adults: A Case Study on Meals onWheels Project in Seoul

한국노년학 2020년 40권 4호 p.617 ~ 638
김정현, 전용호, 장혜자,
소속 상세정보
김정현 ( Kim Jung-Hyun ) - Seoul Welfare Foundation Policy Research Department
전용호 ( Chon Yong-Ho ) - Inchon National University Department of Social Welfare
장혜자 ( Chang Hye-Ja ) - Dankook University Department of Food Science and Nutrition

Abstract

노년기 식생활은 신체적?심리적 건강 유지와 삶의 질 유지에 중요하다. 그러나 나이가 들수록 스스로 식사를 챙기기 어려워영양 섭취가 어렵다. 그중에서도 저소득 재가노인은 적절한 영양섭취에 가장 취약한 인구집단이다. 그럼에도 불구하고 그동안 노년기식생활 보장에 관한 사회복지관 점의 연구는 드물었다. 본 연구의 목적은 저소득 재가노인 대상 식사배달사업의 운영현황을 파악하고관련 쟁점을 탐색하여 저소득 재가노인의 식생활 보장 방안을 모색하는 것이다. 연구목적 달성을 위하여 서울시 소재 노인 무료급식사업 운영기관에 종사하고 있는 영양사(8인)와 사회복지사(7인)를 대상으로 표적집단면접(Focus Group Interview, FGI)을 실시하였다.
그 결과 도출된 서울시 저소득 어르신 식사배달에 관한 쟁점은 모호한 사업 대상자 선정 기준, 열악한 사업 운영 여건, 일선 인력의업무 과중, 맞춤형 식사 제공 실현의 어려움 등으로 요약된다. 재가노인의 식생활 보장은 지역사회 계속 거주(aging in place)를 위한전제조건이며, 이를 위해서는 사회복지차원에서 저소득 재가노인의 욕구를 반영한 식사배달제공, 그리고 영양 및 위생관리가 가능한사업 운영 여건을 어떻게 조성할 것인지에 대한 논의가 필요하다.

It is important to maintain a healthy dietary habit to enjoy better health and quality of life in later life. However, taking care of one's dietary lifestyle at an older age may be a challenge. Especially, community dwelling low-income older adults are one of the most vulnerable population in regards to holding a well balanced healthy diet. The purpose of this research is to identify the current status of food delivery services for low-income older adults and explore related issues. In order to achieve the aim, this study conduced two sets of focus group interviews with 8 nutritionists and 7 social workers in Seoul. According to the research results, there are issues related to meals on wheels such as vague eligibility, poor operation conditions, work overload, and difficulty in realizing customized meal delivery.
Food security for low-income older adults is a prerequisite for aging in place. It is necessary to discuss the ways to create favorable operating conditions to deliver customized meals and manage nutrition and hygiene from the perspective of social work.

키워드

저소득 재가노인; 식생활 보장; 서울시 식사배달사업; 표적집단면접
low-income older adults community dwelling; food security; meals on wheels Seoul; Focus Group Interview(FGI)

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