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마키베리 추출물이 정상 설치류의 혈중지질과 간기능에 미치는 영향

Effects of Maqui Berry Extract on Blood Lipids and Liver Function in Normal Rodents

Journal of Life Science 2020년 30권 9호 p.791 ~ 797
황미선, 이주희, 김인주, 김태희, 김강민,
소속 상세정보
황미선 ( Hwang Mi-Sun ) - Kyungsung University Department of Pharmaceutical Science and Technology
이주희 ( Lee Joo-Hee ) - Kyungsung University Department of Pharmaceutical Science and Technology
김인주 ( Kim In-joo ) - Dong-Eui Institute of Technology Department of Emergency Medical Technology
김태희 ( Kim Tae-Hee ) - Naturetech Co. Ltd.
김강민 ( Kim Kang-Min ) - Kyungsung University Department of Pharmaceutical Science and Technology

Abstract

마키베리는 슈퍼푸드 중 하나로 현대인의 건강 증진에 도움이 되는 것으로 알려져있다. 본 연구에서는 마키베리 추출물이 성장기 정상 설치류에 미치는 영향을 탐색하기 위하여 2주간의 음용 후 혈액 구성 세포, 혈중 지질 등 생체변화를 측정하였다. 또한, 천연식물 소재의 위해성 여부 확인을 위해 혈액에서 확인 가능한 간과 신장 기능에 대한 생체 지표 변화도 측정하였다. 10주령 웅성 SD rat에 마키베리 추출물을 음용시킨 결과 혈중 지질 수준 변화에 있어서는 마키베리 음용군이 대조군에 비해 약 30%의 중성지질 수준 감소와 함께 약 18%의 고밀도지단백-콜레스테롤 수준 증가를 보임으로써 혈중지질 수준의 개선 효과를 가지고 있는 것으로 확인하였으며 적혈구 수준이 대조군 대비 약 10% 증가하였고 통계적 유의성은 없으나 헤모글로빈 또한 증가하는 경향을 보였고 적혈구 용적 비율 또한 약 12% 증가된 것으로 나타났다. 또한 마키베리 음용으로 인해 혈청 단백질이 대조군에 비해 약 30% 증가되는 것으로 확인되었고 마키베리 음용 후의 간손상에 대한 생체지표를 확인한 결과 GOT와 GPT 모두 대조군에 비해 약 12%의 감소가 확인되어 간기능 개선 효과에 대한 가능성을 보여주었다. 따라서 마키베리 음용은 혈액세포의 생성촉진과 함께 혈중지질개선, 간기능 개선 등 다양한 효과를 가지고 있는 것으로 보여지며 향후 기능성 식의약품 소재 또는 제품개발을 통한 고부가가치 창출 등 산업적으로의 활용 가치가 매우 높을 것이라 사료된다.

Maqui berry are known as one of the “superfoods” and can purportedly improve health. The effects of orally administered maqui berry extract on biological parameters such as serum lipids and blood cells in healthy subjects were investigated in rats in vivo for 2 weeks. Possible causes of harmful effects on liver and kidney function were also examined. After oral administration of maqui berry extract, levels of serum triglyceride (TG) were decreased to almost 30% less from the control, and high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) was increased to 18% more; thus, serum lipids profile seemed to be improved. The administration of maqui berry extract increased red blood cell concentration by 10% from the control, while both the hemoglobin and the mean corpuscular volume (MCV) were increased by 12%. Maqui berry extract also increased the concentration of serum total proteins by 30% of the control and that suggests protein metabolism might be improved. Moreover, maqui berry decreased serum levels of glutamin oxaloacetate transaminase (GOT) and glutamin pyruvate transaminase (GPT) by 12% from the control group so maqui berry improved liver function. This study suggests that oral administration of maqui berry extract may be helpful to improve those heath parameters like serum lipids profile, red blood cell level, liver protection. It would also be very useful for the development of high value products such as functional foods and pharmaceutics in the future.

키워드

Biological activity; functional food; maquiberry; serum lipids

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