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닭의 소장조직을 이용한 과산화수소 정량 효소전극의 전기화학적 성질

Electrochemical Properties of the Chicken Small Intestinal Tissue Based Enzyme Electrode for the Determination of Hydrogen Peroxide

대한화학회지 1999년 43권 3호 p.271 ~ 279
윤길중, 김강진, 권효식,
소속 상세정보
윤길중 ( Yoon Kil-Joong ) - Chongju University Department of Chemistry
김강진 ( Kim Kang-Jin ) - Korea University Department of Chemistry
권효식 ( Kwon Hyo-Shik ) - Chungbuk National University Department of Chemistry Education

Abstract

과산화수소의 정량을 위하여 닭의 소장조직과 ferrocene을 탄소반죽에 혼입시켜 만든 효소전극의 전기화학적 특성을 조사하였다. 조사된 전극은 t100%=3sec의 빠른 감응시간과 5.0X10-5 M(S/N=3)의 검출한계를 보여 주었으며, 방해 물질들에 대하여 좋은 선택성을 보 여 주었다. 또한 다른 동식물 조직을 이용하여 만든 센서와 비교할 때, 검정곡선이 좋은 직선성을 보여 주었으며 생촉매 안정성이 좋았고 보다 큰 감응신호를 보여 주었다.

A new enzyme electrode was developed by co-mobilization of chicken small intestinal tissue and ferrocene in a carbon paste for the determination of hydrogen peroxide, and its electrochemical properties are evaluated. The electrode showed the response time(t100%) as short as 3 set, the detection limit of 5.0${\times}$ 수식 이미지10-5 M,and a good selectivity for the possible interferents tested. The electrode also offered a good linearity in calibration, a higher biocatalytic stability and a larger responding signal as compared with the other animal or plant tissue based sensors.

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