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국내 육성 신품종 현미 및 백미에 함유된 수용성 비타민 티아민, 리보플라빈 및 니아신 함량

Contents of Water-Soluble Vitamins as Thiamine, Riboflavin, and Niacin in Husked and Milled Rice of Korean New Bred Cultivars

한국식품영양과학회지 2020년 49권 9호 p.961 ~ 968
전진수, 이상훈, 최영민, 정명근,
소속 상세정보
전진수 ( Jeon Jin-Soo ) - Kangwon National University Department of Herbal Medicine Resource
이상훈 ( Lee Sang-Hoon ) - Rural Development Administration National Academy of Agricultural Science Department of Agrofood Resources
최영민 ( Choi Young-Min ) - Rural Development Administration National Academy of Agricultural Science Department of Agrofood Resources
정명근 ( Choung Myoung-Gun ) - Kangwon National University Department of Herbal Medicine Resource

Abstract

한국인이 주식으로 섭취하는 쌀에 함유된 수용성 비타민의 함량 정보는 국민 식생활 개선에 중요한 요소이다. 본 연구는 국내 육성 신품종 쌀 10품종을 현미와 백미로 가공하여 함유된 수용성 비타민인 티아민, 리보플라빈 및 니아신의 함량을 HPLC/DAD 및 HPLC/FLD법으로 정밀 분석하였다. 사용된 HPLC 분석 조건은 우수한 감도, 선택성, 직선성, 재현성, 정밀성 및 정확성을 나타내었다. 국내 육성 10품종에 함유된 티아민, 리보플라빈 및 니아신의 함량 분석 결과, 현미는 각각 0.131~0.319 mg, 0.019~0.030 mg, 0.310~ 0.407 mg/100 g의 범위를 나타내었고 백미의 경우 각각 0.074~0.177 mg, 0.003~0.013 mg, 0.256~0.303 mg/100 g의 범위를 나타내었다. 현미 및 백미의 각 품종 간 통계적 차이가 인정되었고, 현미가 백미 대비 약 1.3~2.7배 함량이 높은 양상을 나타내었다. 주성분 분석 결과, loading plot에서 티아민, 리보플라빈 및 니아신 성분은 크게 2그룹으로 구분되었고, scores plot에서도 티아민, 리보플라빈 및 니아신 성분의 함량에 따라 현미와 백미가 완전히 구분됨을 알 수 있다.

Information on the contents of water-soluble vitamins in rice is an essential factor for improving the Korean diet. In this study, 10 Korean new rice cultivars were processed into husked and milled rice, respectively, and precisely analyzed based on the contents of thiamine, riboflavin, and niacin according to the high-performance liquid chromatography/diode array detector (HPLC/DAD) and high-performance liquid chromatography/fluorescence detector (HPLC/FLD) methods. HPLC analysis conditions showed good sensitivity, selectivity, linearity, reproducibility, precision, and accuracy. The amounts of thiamine, riboflavin, and niacin in husked rice ranged from 0.131∼0.319 mg, 0.019∼0.300 mg, and 0.310∼0.407 mg/100 g, respectively, and in the case of milled rice, 0.074∼0.007 mg, 0.003∼0.013 mg, and 0.256∼0.300 mg/100 g, respectively. There was a statistical significance between husked and milled rice, as husked rice showed a higher content of about 1.3∼2.7 times than that of thiamine, riboflavin, and niacin in milled rice. As a result of the principal component analysis, thiamine, riboflavin, and niacin were divided into two groups in the loading plot. The husked and milled rice were entirely classified according to thiamine, riboflavin, and niacin components in the scores plot.

키워드

husked rice; milled rice; thiamine; riboflavin; niacin

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