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Cyclodextrin Glucanotransferase를 이용한 para-Nitrophenyl Maltooligosaccharides의 생산 개선

Improved Preparation of para-Nitrophenyl Maltooligosaccharides Using Cyclodextrin Glucanotransferase

한국식품영양과학회지 2020년 49권 9호 p.977 ~ 983
Shin Yu-Jeong, Woo Seung-Hye, Jeong Hyun-Mo, 김지수, 심재훈,
소속 상세정보
 ( Shin Yu-Jeong ) - Hallym University Department of Food Science and Nutrition
 ( Woo Seung-Hye ) - Hallym University Department of Food Science and Nutrition
 ( Jeong Hyun-Mo ) - Hallym University Department of Food Science and Nutrition
김지수 ( Kim Ji-Soo ) - Hallym University Department of Food Science and Nutrition
심재훈 ( Shim Jae-Hoon ) - Hallym University Department of Food Science and Nutrition

Abstract

α-pNPG를 이용한 CGTase의 당전이 반응을 통해 pNP maltooligosaccharides를 생산하였다. pNP maltooligosaccharides의 최적 생산을 위하여 효소 반응은 다양한 조건에서 실행되었다. pNP maltooligosaccharides는 3%(w/ v) α-pNPG 및 0.4%(w/v) amylose를 사용했을 때 효과적으로 생산되었다. 또한 당전이 반응으로부터 생산되는 부산물을 감소시키기 위해 GOD를 CGTase와 함께 사용하였고, 그 결과 pNP maltooligosaccharides는 당전이 반응이 향상된 조건에서 약 30%의 생산 수율을 보였다.

p-Nitrophenyl maltooligosaccharides (pNP maltooligosaccharides) are produced enzymatically by applying the disproportionation reaction of cyclodextrin glucanotransferase (CGTase) with p-nitrophenyl-α-D-glucopyranoside (α-pNPG) as acceptor molecule. In order to optimize the production of pNP maltooligosaccharides, CGTase enzyme reactions were performed under diverse conditions. pNP maltooligosaccharides were efficiently synthesized in the presence of α-pNPG and amylose at final concentrations of 3% and 0.4%, respectively. Also, by-products of the disproportionation reaction decreased dramatically in the presence of glucose oxidase (GOD). Under optimized conditions, the production yield of pNP maltooligosaccharides was about 30%

키워드

cyclodextrin glucanotransferase; disproportionation; para-nitrophenyl maltooligosaccharides; glucose oxidase

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