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시판하는 수입산 건조망고의 품질 특성

Physicochemical Properties of Imported Dried Mango Products

한국식품영양과학회지 2020년 49권 11호 p.1252 ~ 1257
차은성, 한지희, 천지연,
소속 상세정보
차은성 ( Cha Eun-Sung ) - Jeju National University Department of Food Bioengineering
한지희 ( Han Ji-Hee ) - Jeju National University Department of Food Bioengineering
천지연 ( Chun Ji-Yeon ) - Jeju National University Department of Food Bioengineering

Abstract

본 연구에서는 국내에서 수입하는 다양한 건조망고 제품의 이화학 특성 및 관능적 특성을 분석하였다. 문헌 고찰을 통해 각국(필리핀, 베트남, 태국산)에서 수입된 건조망고 12종은 원산지에 따라 망고 품종이 달랐으며, 이에 따라 외관, 크기, 표면 질감 및 표면 색감이 다르게 나타났다. 모든 제품의 평균 수분함량은 20.80%로 과일 자체의 수분함량이 40% 이하여야 되는 건조과실류의 범위 안에 포함되었으며, pH, 당도, 산도의 측정 결과 pH 3.61, 8.20°Brix, 9.23% 범위를 나타내었다. 색도 L*, a*, b*는 전체적으로 태국산 건조망고가 유의적으로 가장 낮은 척도를 나타내었다. 총 페놀 함량은 필리핀산 건조망고(44.78 mg GAE/100 g)가 태국산 건조망고(7.88 mg GAE/100 g)에 비해 유의적으로 높게 측정되었다(P<0.05). 관능적 특성은 필리핀산 건조망고 중 P1이 전체적인 기호도가 가장 높았다. 다양한 나라에서 수입된 건조망고 제품은 다양한 품질 특성을 나타냈으며, 이는 망고의 원산지 및 첨가물, 가공공정에 따라 달라질 것으로 사료된다.

Dried mango is one of the popular dried fruit products in the Korean food industry. Most of them were imported from other countries, such as the Philippines, Vietnam, and Thailand. On the other hand, commercial dried mango products do not show sufficient information to consumers. The purpose of this study was to know and inform product information, such as the appearance, physicochemical properties, to consumers. These results may be useful for manufacturing dried mango in Korea. Twelve kinds of dried mango products, which were made in the Philippines, Vietnam, and Thailand, were purchased from an online shop. Dried mangoes from the Philippines, Vietnam, and Thailand differed in size, texture, and surface color depending on the origin. The dried mangoes in Thailand showed the lowest chromaticity L*, a*, and b* values. The average moisture content of 12 kinds of dried mango products was 20.8%. The pH, °Brix, and titratable acidity (%) of the 12 products were 3.61, 8.20, and 9.24, respectively. The total polyphenol content (mg GAE/100 g) of the dried mango products from the Philippines (44.78) was significantly higher than that from Thailand (7.89).

키워드

dry fruits; mango; dried mango; food quality

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