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자색고구마의 염색 효과와 모질 개선효과 연구

Effect of Purple Sweet Potato on Hair Dyeing and Hair Texture Improvement

Asian Journal of Beauty and Cosmetology 2020년 18권 3호 p.321 ~ 330
김주섭,
소속 상세정보
김주섭 ( Kim Ju-Sub ) - Sangji University Department of Beauty Design

Abstract

목적 : 본 연구는 안토시아닌 성분이 함유된 자색고구마 분말로 모질 개선제를 제조하여 천연염색의 원료로 사용가능한지를 알아보고자 염색 효과를 연구하고, 모질의 개선에 영향을 주는 지를 알아보고자 하였다.

방법 : 자색고구마 분말 함량을 0%, 6%, 9%, 12%로 다르게 하여 모질 개선제를 제조하였다. 제조한 개선제로 탈색한 시료 모발에 도포 후 열처리와 자연방치를 한 후에 실험군와 대조군을 측정하여 비교 분석하였다. 염색 효과를 알기 위해 색차계를 이용하여 L*, a*, b*, ΔE* 값과 물 빠짐 정도를 측정하였다. 또한 모질 개선 효과를 알기 위해 인장강도, 메틸렌블루를 이용한 흡광도, 광택을 측정하였다.

결과 : L*, a*, b*, ΔE*측정 결과는 7레벨의 실험군의 L*값은 자색고구마 함량이 증가할수록 감소함을 알 수 있었다. a*, b*값은 대조군 보다는 미비하지만 증가하였다. ΔE*값은 대조군 보다 미비하지만 증가하였다. 물 빠짐 측정 결과는 9레벨의 실험군이 3일차에 물 빠짐이 없었다. 인장강도 측정결과는 실험군이 탈색 모보다 미비하지만 증가하였다. 메틸렌블루를 이용한 흡광도 분석결과 실험군이 대조군 보다 감소하였다. 광택 측정결과는 실험군이 대조군 보다 감소하였다.

결론 : 자색고구마 분말로 제조한 모질개선제로는 동시에 염색 효과 및 모질 개선 효과가 미비하였다. 차후 상용화를 위해서는 더 많은 연구가 필요하다고 생각한다.

Purpose : This study aimed to find out if the purple sweet potato could be used as a natural hair dye. It tried to examine its effect by producing a hair texture improvement agent with purple sweet potato powder containing anthocyanin.

Methods : A hair texture improvement agent using different concentrations of purple sweet potato powder like 0%, 6%, 9%, and 12% was produced. After applying the improvement agent to a bleached sample hair, it was heated and left in natural condition. Then, a comparative analysis between an experimental group and a control group was conducted. To understand the effect of hair dyeing, the values of Color-difference and the degree of fading were measured using a color difference scale. Also, to understand the dyeing effect on hair texture improvement, we measured the absorbance and luster using tensile strength and methylene blue.

Results : The L*value in level 7 of the experimental group decreased when purple sweet potato concentration increased. The increase in a*and b* was not significant compared to the control group. Also, the ΔE* increase was not significant compared to the bleached hair. The experimental group in level 9 showed no fading on the third day. Further, the experimental group did not show significant tensile strength increase compared to the control group. Additionally, the experimental group showed an absorbance decrease in comparison with the control group. Finally, the experimental group’s luster was significantly lower compared to the control group.

Conclusions : The hair texture improvement agent produced with purple sweet potato powder did not show a significant effect on hair dyeing and hair texture improvement. More studies should be carried out before its probable commercialization.

키워드

자색고구마; 모발; 염색효과; 모질; 손상록
Purple sweet potato; Hair; Dye effect; Hair texture; Damage

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