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인삼열매 에탄올 추출물의 화장품 소재로서 항산화, 항염 효과

Antioxidant and Anti-inflammatory Effects of Ginseng Berry Ethanol Extracts as a Cosmetic Ingredient

Asian Journal of Beauty and Cosmetology 2020년 18권 3호 p.389 ~ 397
김현숙, 고경숙,
소속 상세정보
김현숙 ( Kim Hyeon-Suk ) - Wonkwang University Department of Beauty Design
고경숙 ( Ko Kyoung-Sook ) - Wonkwang University Department of Beauty Design

Abstract

목적 : 본 연구는 인삼열매의 화장품 소재로서 활용가능성을 평가하기 위하여 에탄올 70%로 추출하여 실험을 진행하였다.

방법 : 인삼열매 에탄올 추출물을 GC/MS로 분석하였고, 총 폴리페놀, 플라보노이드 함량과 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) 소거활성을 통한 항산화, 세포 생존율(MTT assay) 확인을 통한 독성 평가를 하였다. 또한 nitric oxide (NO) 생성 저해 측정을 통해 항염효과를 알아보았다.

결과 : 총 폴리페놀 함량은 152±12.4 μg/mL, 총 플라보노이드는 50.16±1.48 μg/mL로 나타났다. DPPH 소거활성은 추출물 농도 0.25 mg/mL에서 59.21±4.20%, 0.5mg/mL에서 69.27±2.38%, 1 mg/mL에서89.30±1.25%로 소거능이 증가함을 확인하였다. 세포 생존율 평가는 세포 생존율을 0.125-1 mg/mL의 농도범위까지 평가하였을 때, 최고 농도 1 mg/mL에서 80.92±5.77%의 생존율을 확인하였다. LPS로 염증반응이 유도된 RAW 264.7 세포를 통해 nitric oxide (NO) 생성 저해효과 측정에서는 추출물의 농도가 0.25 mg/mL일 때 25.58±3.11 μM, 0.5 mg/mL일 때 13.91±3.86 μM, 1 mg/mL일 때 3.91±1.55 μM 로 농도가 증가함에 따라 감소하여 항염 효과가 있음을 확인하였다.

결론 : 인삼열매 에탄올 추출물은 항산화 및 항염 효과가 우수하였으며, 천연 기능성 화장품 소재로서의 가능성이 있는 것으로 사료되었다.

Purpose : This study was conducted to evaluate the applicability of ginseng berry in cosmetics.

Methods : Ethanol extract of ginseng berry was analyzed using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging was used to determine the antioxidant activity, total polyphenol, and flavonoid content. Cell viability (MTT assay) confirmation was conducted to determine the toxicity, while the anti-inflammatory effect was investigated by measuring the inhibition of nitric oxide (NO) production.

Results : The total polyphenol and flavonoid contents were 152±12.4 μg/mL and 50.16±1.48 μg/mL, respectively. DPPH scavenging activity in the extract with a concentration of 0.25 mg/mL increased to 59.21±4.20%, 0.5 mg/mL to 69.27±2.38%, and 1 mg/mL to 89.30±1.25%. Cell viability evaluation showed a survival rate of 80.92±5.77% for 1 mg/mL concentration range for cell viability evaluation?0.125?1 mg/mL. The inhibitory effect of nitric oxide (NO) production through RAW 264.7 cells induced by inflammatory response with lipopolysaccharide (LPS) resulted in an extract concentration of 25.58±3.11 μM (0.25 mg/mL), 13.91±3.86 μM (0.5 mg/mL), and 3.91±1.55 μM (1 mg/mL). The increase in concentration confirms an antiinflammatory effect.

Conclusion : Ethanol extract of ginseng berry has excellent antioxidant and anti-inflammatory effects and can be a functional cosmetic material.

키워드

인삼열매; 항산화; 항염; 폴리페놀; 화장품
Ginseng berry; Antioxidant; Anti-inflammation; Polyphenol; Cosmetics

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