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韓國産 野生食用植物의 成分調査 (Ⅰ)

A study on certain chemical components of edible plants in Korea Ⅰ

한국식물학회지 1964년 7권 4호 p.1 ~ 8
차종환,
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차종환 (  ) - 동국대학교 대학원

Abstract

本 實驗은 1960年 3月부터 9月 사이에 韓國産 野生 食用 植物을 主 對象으로 하여 그 속에 含有된 葉錄素. Carotene 및 Vitamin C의 含量을 分析한 것이다.
Vitamin C의 含量은 62科 132種의 含量을 謂査한 것이고 葉綠素및 Carotene의 含量은 64科 116種에서 定量한 것이다.
全 Vitamin C의 含量은 生量 100 ㎎ 當 約 15 ㎎, 還元型 Vitamin C는 10 ㎎ 程度 含有되었다.
葉緣素의 含量은 生量 100gm 賞 160∼260㎎, Carotene含量은 13.5∼24.O㎎의 範圍가 大部分이었다. 葉綠素와 Carotene의 比率은 Beck와 Redman (1)에 依해서 얻은 結果와 같이 높지는 못하지만 約 11 倍가 되었다.
葉緣素와 Carotene은 서로 密接한 關係가 있으며 高度의 相關關係를 나타낸다. 葉綠素의 含量이 많은 植物은 Vitamin C의 含量도 大體로 많음을 볼수 있다. 또 現在 食用하지 않은 野生植物에도 Vitamin C의 含量이 상당히 많은 것을 發見할 수 있었다.

CHA, Jong Whan (Graduate School, Dong Kook University) A Study on certain chemical components of edible plants in Korea I. a study on Vitamin C, chlorophyll. and carotene contents of wild plants in Korea. Kor. Jour. Bot. Ⅶ (4): 1-8. 1964.
This experiment was investigated from March 20 to September 20, 1960. It was investigated chlorophyll. carotene and ascorbic acid contents of edible plants in Korea, 64 with 132 species belonging to 62 families for the ascorbic acid and 116 species on the 64 families for the chlorophyll and carotene content.
Carotene content varies with chlorophyll although the ratio of chlorophyll to carotene was not so high as that obtained by Beck and Redman (1). Where the chlorophyll content is abundant, it appears that the amounts of carotene and asrorbic acid are also pleny.

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