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Strontium-90 Levels in Milk

원자력학회지 1971년 3권 1호 p.9 ~ 13
Park Chan-Kirl, Yang Kyung-Rin,
소속 상세정보
 ( Park Chan-Kirl ) 
Atomic Energy Research Institute Health Physics Division

 ( Yang Kyung-Rin ) 
Atomic Energy Research Institute Health Physics Division

Abstract

방사성 낙진에 의한 우리나라 식품의 오염도를 파악할 목적으로 우리나라의 우유중의 스트론튬-90의 양을 측정하였다.
스트론튬의 분석은 발연질산법에 의하였으며, 스트론튬 단위로 결과를 정리하기 위하여 칼슘의 함량도 동시에 정량하였다.
방사능의 측정은 ^(90)Sr+^(90)Y의 방사평형이 이루어진 후에 ^(90)Y의 방사능을 측정하였다. 액체 우유의 스트론튬-90의 함량이 가장 많았던 것은 1966년의 34.9 pCi^(90)Sr/gㆍCa이었으며, 1966년을 고비로 현저한 감소를 보여주고 있다.
분유의 스트론튬-90의 함량은 액체 우유와 같은 값을 보여 주고 있으며, 방사선 장해면에서 고려할때 안전한 함량임을 알 수 있다.
The levels of strontium-90 in milk produced in Korea were determined during the past six years. Milk samples were collected from dairies and market shops in seoul area.
Strontium-90 in milk was separated from calcium using fuming nitric acid and purified radiochemically. After seculear equilibrium was completed, the radioactivity of yttrium-90 was counted in a low background beta counting system. The determination of stable calcium in milk was also made by volu­metric method using 0. 1 N potassium permanganate solution.
The highest value of 34. 9 pCi 90Sr/g-Ca was determined in August, 1966 and the lowest value was 7. 5 pCi 90Sr/g-Ca in August, 1967. From the result we can say that levels of strontium-90 are decreasing year after year and are far bellow the maximum permissible level recommended by International Committe on Radiation Protection.

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