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대두가공에 따르는 단백질이용이 흰쥐의 성장에 미치는 영향

The Biological Value of Soybean Protein Cooked in Nine Different Ways on Albino Rats.

한국생활과학연구원논총 1969년 2권 0호 p.125 ~ 136
김숙희, 진정남,
소속 상세정보
김숙희 (  ) - 梨花女子大學校 家政大學
진정남 (  ) - 梨花女子大學校 大學院

Abstract

생후 40∼50일된 박쥐 80마리를 (♂40+♀40)를 casein 20% 식이를 control로 하여서 이를 포함한 10가지 다른 방법으로 가공되어진 대두 제품을 14주간 사육하였다. 어느 처리를 하였든지 대두와 쌀의 혼합된 단백가는 casein만 못하며 처리된 대두중 모든점에서 비교적 양호하다고 생각 되는것은 10分 삶은콩 군으로 나타났으며 pancreas의 무게로 보아서 10分 정도의 조리로써 trypsin inhibitor의 파괴가 되었음이 밝혀졌다. 몸무게의 증가는 중간 정도의 율을 유지 하였지만 체내 각 조직의 nitrogen의 함랴이 적은 것은 튀긴콩이며 몸무게의 증가율도 각 조직의 질소 함량도 낮은것은 생콩으로 나타났다.
대두단백과 casein의 사육으로 인해서 현저하게 organ 무게에 영향을 받은 것이 spleen이며 긔외의 organ 무게에서는 별 차이가 없었다.
같은 단백질의 급원으로 사육되지만 성의 차이로 체내 이용율이 다르다는 것이 나타났다.


Eighty rats in sexes aged 40 to 50 days old were fed soybean protein cooked in nine dfferent ways as well as casein 20% diet as control for 14 weeks. Each groups contains eight rats, four males and four females.
The diets were prepared as follows;
1) Raw soybean diet
2) 10 minutes cooked soybean diet
3) 80 minutes cooked soybean diet
4) Fermented soybean diet-Ⅰ
(Bacillus Subtilis Pasteur from France)
5) Fermented soybean diet-Ⅱ
(Bacillus Subtilis Pasteur from France)
6) Fermented soybean diet-Ⅲ
(Bacillus Subtilis Spl-B38 Natto in Korea)
7) Toasted soybean diet
8) Puffed soybean diet
9) Koch-Cha Meju diet
10) 20% casein diet
The level of carbohydrate composition in the diets were controled by adding rice.
The results of the present study demonstrated lower biological values of protein in nine experimental groups than 20% casein diet group in the respect of body weight gain.
There were no significant differences in the terminal weights of pancrease except in the raw soybean group, In this case, pancrease weight was higher in the raw soybean group due to the effect of soybean inhibitor.
The rate of nitrogen retention in the internal organs was lower in the toasted and raw soybean groups than other experimental groups.
In regarding the weight of spleen, control group, 20% casein diet was significantly higher than that of experimental group.
Sexual difference in body protein utilization from same source of protein such as soybean protein was demonstrated.

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