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대두 추출물의 Daidzin 및 Glycitin의 동시분석

Simultaneous Analytical Method for Daidzin and Glycitin in Soybean Extract

한국키틴키토산학회지 2021년 26권 1호 p.9 ~ 15
임소연, 정경옥, 이정호,
소속 상세정보
임소연 ( Im So-Yeon ) - Sunchang Research Institute of Health and Longevity
정경옥 ( Jeong Kyoung-Ok ) - Sunchang Research Institute of Health and Longevity
이정호 ( Lee Jeong-Ho ) - Sunchang Research Institute of Health and Longevity

Abstract

대두 추출물의 daidzin과 glycitin을 HPLC를 이용하여 동시분석하였다. HPLC 분석용매는 water/MeOH/acetic acid (88:10:2)와 MeOH/acetic acid (98:2)를 사용하여 C18 MGII컬럼 (4.6 × 250 mm, 5 μm), 유속 1.0 mL/min, 시료 10 μL를 주입하여 컬럼온도 40℃, PDA detector 검출파장 260 nm에서 검출 한계, 정량 한계, 정밀도, 정확성 및 회수율을 측정하였다. Daidzin과 glycitin 표준용액과 대두 추출물은 다른 물질의 간섭 없이 분리되었으며, 검출시간 및 피크 유지시간과 일치하는 스펙트럼이 나타났다. 검량선의 상관계수(R2)는 0.9999의 직선성이 나타났다. Daidzin의 검출한계는 0.1211 μg/mL, 정량한계는 0.3670 μg/mL, glycitin의 검출한계는 0.0493 μg/mL, 정량한계는 0.1494 μg/mL이었으며, 회수율은 daidzin는 97.36-100.29%, glycitin은 83.67-85.39%이었다. 일간 정밀성은 daidzin에서 1.3120 ± 0.0199 - 1.3348 ± 0.0070 mg/g (RSD 0.5214 - 2.2882%), glycitin은 0.4816 ± 0.0026 -0.4895 ± 0.0111 mg/g (RSD 0.5472 - 2.2752%)으로 분석되었다. 실험실내 정밀성은 daidzin에서 1.33762 ± 0.0079 mg/g (RSD 0.5923%), glycitin은 0.4913 ± 0.0101 mg/g (RSD는2.0549%)으로 나타났다. 대두를 추출온도 및 추출시간을 달리하여 추출한 추출물의 daidzin, glycitin의 함량을 측정한 결과 90℃, 3시간 추출물에서 daidzin의 함량이 0.70 ± 0.01 mg/g, glycitin의 함량이 0.25 ± 0.01 mg/g으로 분석되었으며, 추출 온도 및 추출 시간이 증가함에 daidzin과 glycitin의 함량도 증가하였다. 본 분석방법은 HPLC를 이용하여 대두 추출물의 daidzin과 glycitin를 동시에 분석할 수 있는 기초자료라 판단된다.

Simultaneous analysis of daidzin and glycitin, the marker compound of soybean extract, was performed using HPLC. HPLC was analyzed with gradient elution of water/MeOH/acetic acid (88:10:2) and MeOH/acetic acid (98:2) and flow rate 1.0 mL/min, C18 MGII column (4.6 × 250 mm, 5 μm), column temperature 40oC, PDA detector 260 nm. Daidzin and glycitin was validated for its limit of detection (LOD), limit of quantitation (LOQ), precision, accuracy and recovery by HPLC relative to soybean extract. Daidzin, glycitin standard solution and soybean extract were separated without interference from other substances, and spectrum consistent with the peak retention time appeared. It showed a high linearity in calibration curve with coefficient of correlation (R2) 0.9999. The LOD of daidzin and glycitin were 0.1211 μg/mL, 0.0493 μg/mL, LOQ of daidzin and glycitin were 0.3670 μg/mL, 0.1494 μg/mL, respectively. Inter-day precision of daidzin and glycitin were 1.3120±0.0199- 1.3348±0.0070 mg/g (RSD 0.5214-2.2882%) and 0.4816±0.0026-0.4895±0.0111 mg/g (RSD 0.5472-2.2752%). Intermediate precision of daidzin and glycitin were 1.33762±0.0079 mg/g (RSD 0.5923%) and 0.4913±0.0101 mg/g (RSD 2.0549%). Daidzin 0.70±0.01 mg/g and glycitin 0.25±0.01 mg/g were analyzed in soybean extract extracted at 90oC for 3 h. As the extraction temperature and extraction time were increased, the contents of daidzin and glycitin also increased. This result confirmed that simultaneous analysis of daidzin and glycitin of soybean extract was possible using HPLC.

키워드

Soybean; Simultaneous analysis; Daidzin; Glycitin; HPLC

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