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감각통합치료가 아동의 섭식 및 구강기능에 미치는 효과에 대한 고찰: 단일대상연구 설계를 중심으로

Review of Effectiveness Sensory Integration Therapy on Feeding and Oral Function of Children: Focus on Single-Subject Research Design

대한작업치료학회지 2021년 29권 1호 p.101 ~ 113
민경철, 최유임,
소속 상세정보
민경철 ( Min Kyoung-Chul ) - Seoul Metropolitan Children′s Hospital Department of Occupational Therapy
최유임 ( Choi Yoo-Im ) - Wonkwang University Department of Occupational Therapy

Abstract

목적 : 본 연구의 목적은 감각통합치료가 아동의 섭식 및 구강기능에 미치는 효과에 대한 단일대상연구 설계 연구의 특성을 확인하고 질적 수준을 알아보는 것이다.

연구방법 : 한국연구정보서비스(Research Information Sharing Service; RISS), 한국학술정보(KoreanstudiesInformation Service System; KISS)의 원문제공 서비스를 활용하여 2011년에서 2020년에 발간된 논문 중 감각통합, 감각통합치료, 감각자극, 구강방어를 주요 검색용어로 검색하였다. 총 7편의 단일대상연구 설계 논문을 대상으로 연구 특성 및 내용, 질적 수준을 확인하였다.

결과 : 연구 설계는 모두 반전설계였다. 독립변수는 감각통합, 구강 관련 중재를 동시에 적용하였고 종속변수는 식사, 호흡, 자세, 침흘림, 양치질 등 다양하였으며 중재 후 모든 종속변수가 향상되었다. 치료 회기, 시간, 기간은 다양하였다. 연구의 질적 수준은 대부분 중간 이상이었으며, 변수와 대상에 대한 정의,시각적 자료 사용 등 기준에 맞는 연구를 수행하고 있었다.

결론 : 감각통합치료는 섭식 및 구강기능에 효과적인 중재법으로 확인되었다. 단일대상연구 설계의 질적수준은 적절하였으며 추후 연구 결과의 타당성을 높일 수 있는 방법을 적용하여 높은 수준의 연구를 진행해야 할 것이다.

Objective: The aim of this study was to identify the characteristics and analyze the quality level of studiesregarding the effectiveness of sensory integration therapy on feeding and oral function through a single-subjectresearch design.

Methods: A total of seven studies were chosen through the Research Information Sharing Service (RISS) and KoreanStudies Information Service System (KISS). Keywords were sensory integration, sensory integration therapy,sensory stimulation, and oral defensiveness. The characteristics and quality level were analyzed.

Results: A reversal design was used in every study. Sensory integration therapy and oral related intervention wereused at the same time. After intervention, dependent variables such as feeding, breathing, posture, drooling, andbrushing teeth
were increased. The treatment time, number of minutes, and duration varied. The quality level wasmoderate overall.

Conclusion: The effectiveness of sensory integration therapy on feeding and oral function was identified. Thequality level of single-subject design research was deemed appropriate. A high quality level of study should beexecuted using an extra method for increasing the validity in the future.

키워드

감각통합치료; 구강기능; 단일대상연구 설계; 섭식; 질적 수준
Sensory integration therapy; Oral function; Single subject research design; Feeding; Quality level

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