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곰팡이 생육 및 곰팡이 독소 생산의 억제에 있어서의 유산균의 역할

The Roles of Lactic Acid Bacteria for Control of Fungal Growth and Mycotoxins

Journal of Life Science 2020년 30권 12호 p.1128 ~ 1139
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Abstract

최근 기후의 급속한 변화에 따라서 식품과 농산물에 Aspergillus, Fusarium 및 Penicillium속에 해당하는 곰팡이에 의한 오염이 빈번하고 이들에 의해 생성되는 aflatoxins, fumonisins, ochratoxins, patulin, trichothecenes, zearalenone등의 곰팡이 독소로 인해서 인간의 건강에 위해를 끼치고 또한 경제적인 손실을 가져오게 하고 있다. 최근 건강에 대한 소비자의 관심으로 인하여 기존에 사용되고 있는 프로피온산 및 소브산과 같은 보존료에 대한 거부감이 증가하고 있어 천연의 소재로부터 이를 대체할 만한 항진균제의 개발이 필요한 상황이다. 본 총설에서는 곰팡이의 생육 및 독소 생성을 제어하기 위한 생물학적 방법으로 유산균의 역할에 대하여 살펴보고자 하였다. 최근의 연구에 의하면 유산균은 저분자 화합물인 유기산, reuterin, 단백질 유래 화합물, 하이드록시 지방산, 페놀화합물과 같은 다양한 대사산물을 통하여 곰팡이의 생육을 효과적으로 억제시키고 있으며, 또한 유산균의 세포벽 구성성분과의 흡착, 곰팡이 독소의 분해 및 곰팡이 독소의 생산 저해 등을 통하여 곰팡이 독소의 생산을 감소시키고 있는 사실이 제시되고 있다. 유산균은 다양한 종류를 포함하고 있으며 다양한 대사산물을 생산하고 있으므로 이를 바탕으로 효과적으로 곰팡이의 생육 및 독소 생산을 제어할 수 있는 잠재력 갖추고 있으므로, 유산균은 식품에 있어서 곰팡이의 생육을 조절하는 소재로서 주목 받을 것으로 기대된다.

Over recent years, it has become evident that food and agricultural products are easily contaminated by fungi of Aspergillus, Fusarium, and Penicillium due to rapid climate change, which is not only a global food quality concern but also a serious health concern. Owing to consumers’ interest in health, resistance to preservatives such as propionic acid and sorbic acid (which have been used in the past) is increasing, so it is necessary to develop a substitute from natural materials. In this review, the role of lactic acid bacteria as a biological method for controlling the growth and toxin production of fungi was examined. According to recent studies, lactic acid bacteria effectively inhibit the growth of fungi through various metabolites such as organic acids with low molecular weight, reuterin, proteinaceous compounds, hydroxy fatty acids, and phenol compounds. Lactic acid bacteria effectively reduced mycotoxin production by fungi via adsorption of mycotoxin with lactic acid bacteria cell surface components, degradation of fungal mycotoxin, and inhibition of mycotoxin production. Lactic acid bacteria could be regarded as a potential anti-fungal and anti-mycotoxigenic material in the prevention of fungal contamination of food and agricultural products because lactic acid bacteria produce various kinds of potent metabolic compounds with anti-fungal activities.

키워드

Anti-fungal; anti-mycotoxigenic; food; lactic acid bacteria; preservatives

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