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오트밀 오일의 모질 개선 효과

Effect of Oatmeal Oil on Hair Texture Improvement

Asian Journal of Beauty and Cosmetology 2020년 18권 4호 p.599 ~ 608
김주섭,
소속 상세정보
김주섭 ( Kim Ju-Sub ) - Sangji University Department of Beauty Design

Abstract

목적: 본 연구는 오트밀 오일로 모질 개선 제형제를 제조하여 손상된 모발에 도포하여 모질 개선 효과를 알아보고자 하였다.

방법: 오트밀 오일 함량을 0 g, 1 g, 2 g, 3 g으로 다르게 하여 모질 개선 제형제를 제조하였다. 제조한 개선 제형제로 탈색한 시료 모발에 도포 후 열처리와 자연방치를 한 후에 대조군과 실험군을 측정하여 비교 분석하였다. 오일에 의한 표면 색상 변화를 알기 위해 색차계를 이용하여 L*, a*, b* 값과 물 빠짐 정도를 측정하였다. 또한 모질 개선 효과를 알기 위해 인장강도, 메틸렌블루를 이용한 흡광도, 광택을 측정하였다.

결과: L*, a*, b* 측정 결과는 L*값은 대조군과 실험군의 L*값 결과는 대조군 인 건강모보다는 실험군 모두가 높은 것으로 나타났다. 또한 실험군 7레벨에서의 L*값은 오트밀 함량이 높을수록 감소함을 알 수 있었다. a*값은 건강모보다는 실험군 모두가 높게 나타났다. 또한 실험군 7레벨에서의 a*값은 오트밀 함량이 높을 수록 감소함을 알 수 있었다. b*값은 건강모보다는 실험군 모두가 높게 나타났다. 실험군 7레벨에서의 b*값은 오트밀 함량이 높을수록 증가 함을 알 수 있었다. 물 빠짐 측정결과는 1일차에는 가장 많이 16.68 NTU가 빠졌고, 4일차부터는 더 이상의 물 빠짐이 없었다. 인장강도 측정결과 건강모보다는 실험군의 인장강도는 감소하였다. 7레벨에서의 인장강도는 오트밀 오일 함량이 높을수록 증가하였다. 광택 측정 결과는 건강모보다는 실험군의 광택 값이 증가하였으나, 7레벨에서의 광택 값은 함량이 증가할수록 미미하게 감소하였다.

결론: 오트밀 오일이 손상된 모발에 모질 개선 효과가 있다는 것을 알 수 있었다. 차후 오일 성분의 특성에 따른 모발 개선 효과 및 지속성 등에 관한 연구가 필요하다.

Purpose: The current study aimed to assess the effects of oatmeal oil on improving hair texture. Hence, an agent with oatmeal oil was developed, and it was applied to damaged hair.

Methods: The hair texture improvement agent was produced with different amounts of oatmeal oil (0, 1, 2, and 3 g). After applying the agent to bleached hair, it was heat-treated and left in natural condition. The experimental and control groups were assessed and compared.

Results: The L* value was higher in the experimental group than in the control group. The a* value was higher in the experimental group than in the control group. The b* value was higher in the experimental group than in the control group. Fading as much as 16.68 NTU was observed on day 1, but not on day 4. The hair tensile strength was lower in the experimental group than in the control group. In level 7, the tensile strength increased with a higher amount of oatmeal oil. Further, the gloss value was higher in the experimental group than in the control group. However, in level 7, the gloss value did not significantly decrease with a higher content of oatmeal oil.

Conclusions: This study showed the effects of oatmeal oil on improving the texture of damaged hair. However, further studies on the effects of oatmeal oil on improving hair texture and continuity based on the oil ingredient should be conducted in the future.

키워드

오트밀 오일; 모발; 개선; 모질; 손상
Oatmeal oil; Hair; Improvement; Hair texture; Damage

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